Abandoned bicycle in Amsterdam

Ons koude kikkerlandje staat bekend om verschillende dingen. Denk aan de lekkere Goudse kaas, de houten klompen, de tulpen in talloze kleuren, de dijken die ons land tegen water beschermen, maar ook aan fietsen. Er zijn weinig landen waar net zo veel, niet alleen recreatief maar ook functioneel, gefietst wordt als in Nederland. Ons land is dan ook maar liefst 18 miljoen fietsen rijk! Op zich niet zo heel gek, wanneer je kijkt naar het vlakke landschap en de relatief korte afstanden tussen steden en dorpen.

Ook beschikt ons land over een rijk en goed aangelegd fietspad-netwerk. Hierdoor is fietsen eenvoudig en snel te doen. Nederlandse burgers maken voornamelijk gebruik van de fiets als vervoersmiddel omdat ze het een fijn en betrouwbaar vervoersmiddel vinden. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 84% van de Nederlanders positief oordeelt over fietsen. Van mensen die niet fietsen vindt zelfs meer dan de helft de fiets een goed vervoersmiddel. Met zijn allen fietsen we er elke dag wat van af.

Naast het feit dat fietsen beter voor het milieu is dan bijvoorbeeld rijden met de auto, vinden Nederlandse fietsers het vooral een voordeel dat je nooit vertraging kan hebben met de fiets. Je staat weliswaar af en toe voor een rood stoplicht, maar met de fiets zal je niet zo snel in de file staan. Je komt per fiets dus overal op tijd!

Welk seizoen het is, maakt voor de Nederlander niet uit. Buitenlanders staan vaak versteld van de barre weersomstandigheden waarin Nederlanders de fiets pakken om er op uit te gaan. Een regenbui? Wij trekken ons daar niet zoveel van aan en trekken gewoon een regenpak aan op de fiets. Gemiddeld fietsen Nederlanders per fietsrit drie kilometer en zij doen daar ongeveer een kwartier over. We zien dat er vooral in grote steden gebruik wordt gemaakt van de fiets. Uit onderzoek blijkt dat je in een grote stad gemiddeld 5% sneller op je bestemming bent dan een automobilist.

Deze redenen zijn enkele voorbeelden waarom er in Nederland zoveel gefietst wordt. Het geldt natuurlijk ook dat ons land goed voorzien is van kwalitatieve fietspaden. In bepaalde landen met een minder welvaartscijfer wordt namelijk ook erg veel gefietst. Dit is bij gebrek aan betere vervoersmiddelen. Daarom kunnen we stellen dat Nederland in vergelijking met landen met hetzelfde welvaartscijfer het land is waar het meest gebruik wordt gemaakt van de fiets als vervoermiddel.