Fietsen FramenummerMinister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu maakte op 21 augustus bekend dat er geen wettelijke verplicht framenummer komt voor fietsen. Het plan werd in 2008 door de toenmalige minister Ter Horst voorgesteld, maar is nu definitief van tafel geveegd. Voor Schultz tot dit besluit kwam, is er gekeken naar Denemarken waar het framenummer al sinds 1948 verplicht is. Hoewel de identificatie van gestolen fietsen verbeterd is in het land, zijn het aantal diefstallen niet direct verminderd.

De minister denkt dat het verplichten van een framenummer in Nederland niet helpt om het aantal fietsdiefstallen te verminderen. Dit komt doordat slechts een kwart van de gedupeerden aangifte doen en slechts de helft weet vervolgens het framenummer van de fiets. Deze zwakke schakels zouden eerst aangepakt moeten worden.

De Fietsersbond is teleurgesteld in het besluit, omdat zij het verplichte framenummer zien als een belangrijk onderdeel in combinatie met andere maatregelen tegen fietsdiefstallen. Hierdoor zou de hele keten tegen fietsdiefstal verbeteren, volgens Wim Bot van de Fietsersbond.

 

Tags: , , ,