fietsen in Nederland

Fietsvakanties in eigen land zijn erg populair onder Nederlanders: in 2014 ondernamen maar liefst 1,3 miljoen mensen een fietsvakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO Reserach in opdracht van de Stichting Landelijk Fietsplatform.

Een deel van deze groep maakt een trektocht, maar het grootste deel kiest liever voor fietsen vanuit een vaste standplaats. De gemiddelde duur van een trektocht is zo’n 8,4 dagen en er wordt gemiddeld 71 kilometer per dag gefietst. De fietsers houden er ook van ons land te verkennen, zo blijkt: gemiddeld bezoeken zij 3 provincies gedurende een fietsvakantie.

De meeste Nederlanders die een fietsvakantie ondernemen kiezen hier vooral voor vanwege de lage kosten en de tijd die ze in de natuur door kunnen brengen. Toch kiest het merendeel van de Nederlanders niet voor een fietsvakantie, maar voor af en toe een dagje fietsen. In totaal hebben 13,5 miljoen Nederlanders een fiets tot hun beschikking, dit blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond.

Liefhebbers van een dagje fietsen blijven vaak in één provincie tijdens hun fietstocht en kiezen graag voor natuurgebieden, zoals nationale parken. Voor wie eens iets anders wil dan fietsen in één van de nationale parken, kan kiezen voor een dagje Happen en Trappen. Dit dagje fietsen duurt van 10.00 tot 19.00, waarbij gefietst wordt van restaurant naar restaurant. Bij ieder restaurant krijg je een hapje en een drankje voorgeschoteld, waarna je weer vol energie je fietstocht kunt vervolgen.

In onderstaande afbeelding is het fietsgebruik in Nederland weergegeven.

fietsgebruik in Nederland

 

Tags: , ,